riktigt DÅLIG update

Har inte haft så mycket tid till att skriva nu på senaste tiden, skolan pressar mycket och hästen har varit skadad. Men som det ser ut nu så är hon mycket mycket bättre. Skulle bara ha fått skor på hennes fötter så vi kan sätta igång igen.

Skriver mer senare ikväll :)

Världens sötaste häst!

Vart lite orolig för en stund sedan att jag inte skulle ha stängt boxdörren. Så jag pallrade mig ut i stallet igen och möts av att världens sötaste häst ligger ner och ger mig en varm, glad och välkommande blick. Så jag plockade på mig en morot och gosa lite med kusen utan att hon ens tänkte på att resa sig. Hur fin som helst!<3

"En riktigt hästmänniska som ska ta sig förbi en folkmassa försöker med tryck flytta folk och fungerar det inte bra lägger de till en smackning!" HAHA

Dålig uppdatering


Filmen jag lovat för länge sedan, i alla fall om jag inte har helt fel så var det den 9/1. Målet var att rulla på i ett jämt tempo.

Idag har jag inte hällr fått hästen skodd. Däremot har hon lyckats dra på dig et balltramp på högerfram. Så det blev att göra ett gammalt hederligt jodopaxomslag. Så förhoppningsvis blir det inga hovbölder eller liknande. Var alldeles precis nyss ut och kollade så att allt satt bra, vilket de gjorde. Peppar, peppar!

18 januari

Idag så blev det ingen motion av hästen när hon tappat en framsko och verkligen behöver skos om. Förhoppningsvis får jag henne omskodd i morgon. I alla fall dagen blev alltså mockning, mys i boxen, skruvade upp en ny saltstenshållare osv. Huäh, jag hatar när det blir korta tråkiga inlägg.

Dagens löshoppning

Lite små skutt:

15-17 januari

I fredags jobbade vi med longeringen även då gick riktigt bra. Sen blev det en tur till Luleå och hämta Lotta och Hugo. Sedan igår blev det också en longering. Gick bra även då, det är så skönt att göra klart motionen av hästen redan före lunch. Nu blir jag bara mer och mer sugen på att köpa en så kallad Pessoa-sele. Jag tror att det kommer funka bra, måste bara få tummen ut och beställa. Sen när man införskaffat en sådan så ska man använda den med stor försiktighet, så hästen får vänja sig ordentligt. Skriver mer om selen sen när jag fått hem och provat den. Idag så var det att stiga upp tidigt, lasta och åka iväg till Kågedalens Ryttarförening. Då var det löshoppning som stod på schemat. Hoppade inte så mycket utan gav mig på 1m, då det märktes att hon inte konditionstränat på lite mer än en vecka(Har inte riktigt koll på när det var sist och orkar inte kolla upp bloggen atm. ^^). Gick i alla fall bra, hon är som söt när hon har sin egna bjudning och fattar galopp på en smackning eller två. Sedan var hon duktig som inte toksprang som hon gjorde sist vi löshoppade för LÄNGESEDAN. Gillar även skarpt att hon uppskattade dagens hoppning, kastade med huvudet och hade sig efter hindrena.
Nu kommer det bli mycket longering även nästa vecka, för att sedan trappa upp med ridningen igen. Men vi får se hur det blir i slutändan. Senare idag kommer förhoppningsvis lite snuttar från dagens löshoppning.

13-14 januari

Den 13de, dvs. igår, så fick Flisan vila eftersom jag var tvungen att plugga som en tok. Idag blev det däremot blev det åter igen longering. Tillskillnad från de andra gångerna så jobbade vi mer med hela varv och mindre växlingar mellan gångarterna. Dock så tränade vi mycket lydnad ändå eftersom vi jobbade med att hålla ett jämt tempo i olika hastigheter. Gick bra, vi avslutade med att promenera en sväng och stretching så klart. Imorgon blir det troligtvis att jobba med longeringen också, vi får se vad vi hittar på då. Nu ska jag fortsätta med alla skolarbeten..

12 januari

Dagens träningspass blev även idag longering. Men idag blev det lite mer trav dock inga hela varv, jobbade mycket med små växlingar mellan skritt och trav för att få bra koll på lydnaden och jämna övergångar. Som avslutande kopplade vi bort inspänningarna så klart, sedan blev det att träna röstkommandon som: stanna, skritta, kom och hoo. Funkade faktiskt bra och förhoppningsvis så kommer det funka ännu bättre med tiden. Det gäller bara att upprepa och uppmuntra. I morgon är fortfarande ett mysterium, vi får se hur allt löser sig helt enkelt. Jag kommer troligtvis vara jätte grinig över träningsvärk då jag simmat 30 min non-stop och varit med på ett aerobicspass.

En vältränad och välbalanserad ryttare har lättare att samspela med vilken häst som helst jämfört med en otränad ryttare. Jag anser inte att ridning tränar riktigt allt vi skulle behöva för att prestera på topp. Så mitt tips är att utöka din egen träning av kondition, koordination och muskelgrupper som vi inte använder när vi rider.

Häst & ryttare: vi är lyckligare tillsammans om vi mår bra!

Av naturen bär hästen hela 60 procent av sin kroppsvikt på frambenen och värre blir det med en ryttare i sadeln, om inte hästen fått lära sig att bära vikten på bakdelen. Som många vet är det oftast i frambenen en hopphäst går sönder om det händer. Det kan bero på att hästen helt enkelt inte fått lära sig gå rätt  dvs. genom att bära sin vikt på bakdelen. Om man hoppar ett högre hinder kan hästen vid landningen få en vikt på hela 4 ton på ett framben, så det är egentligen inte så konstigt att senskador är vanliga. Därför måste vi som ryttare lära hästen att arbeta rätt och detta sker inte på en dag utan det måste underhållas precis som all annan träning. Glöm för gudsskull inte heller att träna upp allt annat. Kondition, muskler, stretching m.. allt ska med. Ett litet tips är att under uteritt: våga skritta rakt ut i skogen, men bara i skritt, på så sätt tränar du upp både senor och ligament. Detta är superviktigt för en hållbar hopphäst!

Foto: alltomhastar.se
Bilden ovan föreställer en bra, harmonisk och avslappnadform. Nacken är den högsta punkten, mulen går inte bakom lod och hästen bär uppsig på bakdelen. Den här formen är hälsosam och ger din häst bättre hållbarhet genom alla levnadsår.

Foto: google.se
Bilden ovan föreställer de kända ekipaget Jan och Briar. Det är en bra form där näsan inte krypit bakom lodet och nacken är den högsta punkten. Snyggt byggt, Jan!

Foto: alltomhastar.se
Bilden ovan föreställer en avslappnad häst, exempelvis i hagen.
Foto: alltomhastar.se
Bilden ovan föreställer en häst under träning dvs. bakdelen sänkt så den bär upp framdelen, nacken som högsta punkt och mulen framför lodet. (Lodet= den lodrätalinjen från nacken)

Här är några bra exempel på hur du tränar din häst att bära mer vikt på bakdelen:


Uppvärmning: Många rider fram sin häst i mindre galopp och mer trav. Men för att få ut mest av träningen bör man värma upp mer i galopp eftersom de engagerar fler muskler än traven. Växla mycket mellan ökning och samlig, låt gärna hästen gå lång och låg i korta studer för att få bättre blodcirkulation och minska risken för spänningar längst ryggen.

Longering:
lär hästen att ställa och böja sig inåt på en volt. Vilket i sin tur leder till avspänning och så kallad framåt-nedåtsökning, då kommer ryggen att lyftas och hästen går mer under sig med det invändiga bakbenet som i sin tur tränas upp till att bära mer vikt på bakdelen. Denna övning tränas i skritt, trav och galopp. Träna gärna lydnadi samband med detta dvs. hästen skall lyssna på röst och rörelser. Minska och förstora volten. Tips: Du kan lägga cavaletti i samband med en utökad volt, men vänta tills hästen är stabil i det hela först!

Calvaletti: är en superbra övning för att den lär hästen att lyfta ordentligt på benen och lär även hästen att känna sig själv bättre, vilket ben är vars?, vilket är otroligt viktigt för att hästen ska kunna arbeta mer på bakdelen. Cavaletti går att ha på böjda-, rakaspår, något upphöjda(ex:10 cm) eller på marken. Du kan både rida, longer och tömköra i kombination med cavaletti. Tänk på att det ska vara lugnt och avslappnat, stressa inte om hästen ofta petar på bommarna, det kan vara så innan hästen är riktigt van men det kan även bero på att det helt enkelt är fel avstånd. Arbete i trav rekommenderas varmt.

Klättring: Sandbackar är riktigt effektiva vid muskeluppbyggning. Dock så bör man enbart skritta både för att det är effektivast och för att minska risken för träningsskada. Vill man träna galoppen i uppförsbacke är det smartare att hitta en längre backe med lite lutning, underlaget bör vara pålitigt och lite hårdare så att det inte finns risk för att hästen skall 'trampa igenom'. Den skall alltså ha bra fäste på alla sina fyra hovar, galoppera inte fort utan hitta ett bra grundtempo och en bra trivsam form.

Tömkörning: är även en bra träning. Här han du variera på många sätt du kan arbeta din häst på volt, böjda och raka spår. Kombinera med cavaletti och andra 'dressyrövningar'. Lek inte för mycket med detta utan har du en häst som är grön i tömkörningen så anmäl dig till en tömkörningskurs eller ta kontakt med någon som är riktigt erfaren i detta område. På en bra kurs får du oftast hjälp och tips för en bättre utveckling för er båda.

Pulsa i snö: är effektiv träning av bukmusklerna. Att tänka på när du pulsar i snö är att du bör känna till vad som befinner sig under snön, ge dig aldrig ut på ett kalhygge eller okänd mark överhuvudtaget. Håll dig hellre till vägar/marker med stabilt/bra underlag fär att inte riskera att skada hästens ben. Tänk på att inte överdriva pulsandet i snön eftersom det är mycket tung träning för hästen vare sig du tror det eller inte. Ge dig inte heller ut på hårdpackad snö eller skare utan håll dig enbart till pudersnön. Stå gärna upp för att inte störa hästens rörelser under denna ansträngning.

Studshinder: Tänk på att ha lagom höga studshinder. Du kan även variera med varannan hög varannan låg. Denna övning är mycket intensiv så tänk på att ha många skrittpauser. Det är viktigt att låta hästen rulla över studserien på egen hjärna, sva. var mjuk och följsam. Övningen tränar muskler, koordination och hjärnan så träna inte för mycket på en gång utan lyssna på din häst och sluta på topp innan det blir för jobbigt.

Avslut:
Se till att lägga ner hästen ordentligt så den är avslappnad i den långa ryggmuskeln. Skritta sedan av som vanligt på lång tygel ett bra tag. Efter träning bör man även stretcha igenom hästen ordentlig, allt från häls till ben. Har du tid över så massera gärna din häst det mår den bra av och du lär känna just din hästs kropp bättre.

Tips: Rådgör gärna med en equiterapeft, dom är riktigt duktiga på att hitta små saker som kan spöka till det för hela hästen. En liten spänning eller sträckning i en muskel kan nämligen vara problemet bakom en hälta. Visserligen går hältan att behandla och det blir bra, men den kommer ofta tillbaka eftersom det inte satt i benet utan i en helt annan muskel. Utan equiterapeft är det svårt att hitta precis vars det 'lilla spöket' gömmer sig. Men då du kontaktat en equiterapeft så kan de se över hela din häst ge dig tips om massage och övningar som är lämpliga även om hästen är helt frisk, men alla har sina sämre sidor. En liten ändring i träningen  eller vardagsrutinen kan alltså rädda en hälta och därmed spara dig en otrolig summa pengar på bortkastade behandlingar. Därför rekommenderar jag varmt att man har en equiterapeft till hands, för att se över hästen i alla fall en gång per år och vid behov helt enkelt.

Huuuuu, vilket långt inlägg det blev! :O
(Jag är trött och slut i huvudet så jag passar på att be om ursäkt för eventuella stavfel och dylikt!)


10-11 januari

Den tionde var vi ute på en konditionsrunda i skogen, med mål att hålla ett jämt och avslappnat tempo. Gick faktiskt riktigt bra till och från. Vad jag nu råkar störa mig väldigt mycket på är skoterförarna. Visst jag har inget problem med att möta dem men visst tycker man att de kan hålla sig till skoterlederna eller i alla fall från hästlederna. Känns inge vidare när man ser att de tagit sig sträckor efter hästleden för det innebär ju att det är mjukt under och hårt över. Dvs. man går igenom och kan skada hästarnas ben.  Ajjabajja, skoterförare håll er från hästlederna i skogen...

Idag valde jag att longera tösen i skritt för att lösgöra henne ordentligt och få henne att trampa under sig lite mer. Tycker att det vart stor skillnad mot slutet på inspänningarna då hon kommit igång lite mer. Det vart rikitigt fint sänkt bakdel mot slutet precis som det ska vara. Tummen upp för longering! Ska försöka longera henne ungefär tre gånger i veckan framöver bara så att hon börjar jobba mer rätt helt enkelt.

Ikväll så lägger jag eventuellt ut en någorlunda bra bild om jag hinner få klart den! =D

8-9 januari

I fredags så blev det ett koditionspass bort mot heden som vanligt, på vintern i alla fall. Gick väll helt okej, tyckte att hon vart tokig i formen i galoppen men annars så. Men det skall åtgärdas, nu ska det bli stabilare! Sedan i dag så blev det att ta sig tidigt ur sängen och iväg till KDRF och hoppa lite. Vi ställde upp en långsida med tre räcken och fyra galoppsprång mellan alla. Gick både bra och dåligt, ska väll inte klaga så mycket antar jag. Nu ska jag i alla fall ta och rida på inspänningstyglar ett tag för att underlätta arbetet helt enkelt. Har lånat ett par av Angelica som förhoppningsvis kommer sitta fint. Sedan så vart det en sväng på stan hittade mig ett halstäckeåt tösen, synd bara att täcket som hörde till inte fanns kvar i hennes storlek de närmsta man kunde komma var alltså 115 och det blir lite väl litet.. Men, antingen så får jag väll hitta mina sy kunskaper(om dom nu finns) eller så får jag hitta någonstans där jag kan beställa täcket helt enkelt. =)
puss!

Idag

Idag är det svinkallt ute hela -30!!! Det känns som att det är red idioti att fara ut och rida i den här kylan då jag lär förfrysa ansiktet och hästen lär ju stelna ihop som ett as när vi skrittar av i slutet. Ne, åh så arg jag blir på detta skitvärder, ge mig sommar nu! Jag tror att jag väntar och hoppas på att det blir varmare ikväll så kanske jag får ta mig en ridtur då, annars vet jag inte vad jag tar mig till. Åh...

Jag är med och tävlar..


.. om att bli veckans blogg hos: www.warnmark.blogg.se ! =)

 

6 januari

Har inte bloggat på två dagar nu då jag inte haft så mycket att skriva. I alla fall mina planer har spruckit totalt. Den femte fick tösabiten stå, vilket inte jag tyckte gjorde så mycket eftersom hon före det gått hyffsat hårt två dagar i rad. Sedan fick hon även stå idag då jag gått och varit halvdöd och frusen, kanske håller på at bli sjuk? Sen så var det inte så frestande att ta sig en ridtur i de kalla -25. I morgon ska vi i alla fall ut vid 11.00-12.00 någon gång sedan ska jag troligtvis följa Angelica till SRK då hon ska rida kurs. Den kursen som jag hade halvtänkt kolla om det fanns plats kvar på. Men jag låter det vara tills hon har slutat vara så stoig och åker in och hoppar på lördag istället.

Passar på att lägga in två citat till från samma bok som förra gången:
"Iakttagelse under ryttare
När ryttaren sitter upp: Hästen reagerar så snart den känner ryttarens vikt i stigbygeln. Vad betyder det? Ortspetsarna/stigbygelkramporna sticker hästen i ryggen.(Sadeln passar inte/är för dålig)
När ryttaren sitter i sadeln: Hästen reagerar mer eller mindre häftigt när ryttaren sitter i sadeln. Antingen sänker den ryggen eller också spänner den ryggen och/eller trycker upp den kraftigt. Vad betyder det? inflammerad muskulatur, dåligsadel, för tung ryttare, annan orsak"

4 januari

Idag var det ridtur i solsken och kyla som stod på schemat. Det blev mycket växlande i gångarterna till en början för att få henne mer uppmärksam på mig. Sedan avslutade vi med mycket böja och ställa i traven. Hela dagens pass blev utan stigläder eftersom jag fått för mig att nu jäklar ska vi hitta en perfekta kontakten och så blir det ju även mer styrke träning för mig också.

Tänkte bara lägga till några citat från en fantaskisk bok, där råden är så uppenbara och ärliga, det går inte annat än att avguda denna bok:
"Tecken: Hästen klarar inte hinderhöjden. Vad betyder det?: Ryttaren kräver för mycket av hästen."
"Tecken: Hästen kan inte hoppa studshinder. Vad betyder det?: Nej, den har inte fått lära sig det."

2 Januari

Dagens ridpass blev en lite längre tur i skogen, med lite lydnad och konditionsträning. Gick väll helt okej, brotsett från att hon var pigg som en tok och det var sjukt kallt. (fryser fortfarande) Nu ska jag plocka bort stigbyglarna från sadeln eftersom de bidrar väldigt mycket till att man fryser om fötterna, sen är det ju alltid bra för sitsen att vara utan. Hon är fortfarande brunstig som en tok så nu då jag lämnade henne inne i stallet vart hon lite arg, men bättre de än att hon ska ut i kylan och vara svettig. Troligtvis så har hon lugnat ner sig nu då hon fått sig hö. Nu sitter jag och funderar på om jag ska skicka ett mejl om att vara med på Erica Sjöström kurs den 7 januari, om det nu finns någon plats kvar. Det går ju alltid att kolla, speciellt då ja fick höra av Linnea att alla som viljat vara med på kursen kom med. Men vi får se vad som händer riktigt.

.

RSS 2.0