Rotade runt på nätet..

.. och hamnade precis på http://svtplay.se/v/2246083/hastsport/stockholm_horse_show_28_11_20_25?cb,a1364159,1,f,-1/pb,a1364158,1,f,-1/pl,v,,2243874/sb,p104178,1,f,-1
 WOHO

Jag har aldrig varit en bra bloggare meen...

... jag ska försöka bli bättre så att Angelica inte kan pika mig ;) hehe, så numera kommer jag se detta som en tävling och ska försöka blogga varje dag, vilket kommer gå åt skogen. haha.

Igår var det lag-/maskeradhoppning. Mitt lag var de fantastiska KISS, då var jag Gene Simmons, Angelica Tommy Thayer och Elin Paul Stanley. Vart ingen pall plats för oss, men riktigt kul hade vi i alla fall. Min superfina underbara världens bästa finaste hästen som finns i hela världen är helt klart bäst och vi gjorde under det dagen bästa reslutatet av alla med full poäng och snabbast tid. Hon är verkliigen finast i hela vida världen, ojj vad jag älskar denna häst:



Kanske kommer ut någon film lite senare :)

Min fantasi har inga gränser, jag är 19 år gammal men har fantasi som en 5 åring.

Uppdaterar just nu för att jag inte kan sova.. Varför? Jo, för jag är så grymt taggad på att umgås med Elin och Angelica imorgon, vi kommer ha så sjukt kul! Kom även just på att sist vi jobbade med våra outfits så fick jag just och pass av min över rumpan.. och därför ska vi göra sista detaljerna på den på lördagmorgon. Vilket innebär att jag kommer vara fast i min outfit från någon gång före 7 till 16 när tävlingen är avslutad, vilket innebär => ingen kisspaus för mig! ih, hur ska jag klara mig? de måste gå helt enkelt.

Så i morgon ska jag och mina awesome teammates:
Göra klart de sista med våra och hästarnas outfit. Prova så att allt fungerar osv. Komma på en show?! i sista sekund. Vi har en liten idee men vet inte om vi vågar, men vafan bara å tagga tillräckligt så går det med. Sen ska vi iväg till ridhuset en sväng, fixa allt pappersmaterial, ställa i ordning högtalare, domarbord mm. Checklista ska skrivas!

Lördag:
Kör vi all in för att ha världens roligaste dag!

Har även lite mer planerade kuligheter till på lördag: Några diplom förhandsgjorda diplom som tilldelas några ryttare eller hästar. Saken med diplomen är att vi lämnat fri rad på dem så på tävlingsdagen så kommer man kunna skriva in vem som gjort sig mest förtjänt av diplomet i fråga. Dessa diplom får man ta med en nypa salt, eftersom denna tävling enbart är på skojj, exempel på vad det kan stå på diplomen är: Diplom tilldelas ____ För att under maskeradhoppningen 27/11 2010 Startat ett spel plockepinn för våran banpersonal och sedan en rolig bild, Diplomet kan även vara till en häst för att har varit en extrem storhoppare eller annat. Detta är enbart på skoj och jag hoppas verkliigen att alla ryttare som är med på lördag godkänner detta och vill vara med i chansen på att få ett hemligt diplom! ;)

Sen kommer jag bara på mer och mer ideer heeela tiden: till exempel som att ta kort på allas utklädader för att sedan lägga upp dessa bilder och låta alla rösta på den ryttare som var mest skrattretande, den som hade snyggaste dräkten, den sötaste, det bästa skådespelandet. Men de spårar iväg, vore ruggigt kul men är nog lite sent påkommet.

Har även en kul idée till nästa år, som inte har något med maskeradhoppningen att göra. Att alla vi tävlingsryttare som har intresset och vill vara med ska göra en form av ryttargala. Där vi umgås gör lite roliga utmärkelser i form av diplom och internetmarknadsföring. Detta för att vi sällan umgås så mycket som vi faktiskt gjorde för några år sedan och för att helt enkelt ha kul tillsammans. Man skriver en lista med utmärkelser som kanske: Årets rosettplockare ponny, årets rosettplockare häst, årets nykomling, årets avfallare, årets utveckling, årets procenthöjdare, jaa listan kan göras lång. Sedan sätta upp en lista där man gjort en frågesport 1, X, 2 och den som har mest rätt vem som vinner de olika utmärkelserna vinner såklart Årets Stallkompis för den känner alla ryttare bäst? haha ååh vad jag spårar iväg. Men idéer måste ut!  


Who's back?!

Den skadefria hästen - Amanda Sutton

Utdrag ur boken:

"Det är mycket viktigt att veta att hästens tänder och munhåla är i bästa skick. Därför bör man låta en expert (vertrinär eller en av vetrinäreren rekommenderad hästtandläkare) kontrollera hästens mun minst en, helst två, gånger om året. Många "beteendeproblem" såsom headshaking, krångel med bettet eller att hästen vill sticka, kan härledas till smärta och obehag i munnen. Utan en väl fungerande uppsättning tänder kan hästen inte förbli frisk, eftersom detta leder till dåligt utnyttjande av näringsämnena och i värsta fall riktigt allvarliga sjukdomstillstånd.

Munhålan
Framtänderna
Meningen med framtänderna är att de ska klippa av gräs. De flesta hästar ser ut att ha ett överbett på ett par millimeter när de står upp och håller huvudet i normalställning. När hästen sänker huvudet för att äta faller underkäken ner en aning och överkäkens tänder möter då underkäkens exakt mitt för varandra.

Betar
Betar (canintänder) är egentligen rudimentära huggtänder som växer fram både i över- och underkäken redan när fölet är några månader gammalt. De har ingen funktion, men de kan ställa till med problem om det blir för stora eller om de växer snett, så att de skaver på tungan eller på gommen. Ibland växer de fram väldigt sent, och då kan de ligga dolda under slemhinnan i lanerna och bettet kan komma att ligga på dem och orsaka smärta.

Permolarer och molarer
Molarerna (kindtänderna) indelas i premolarer och molarer. De vargtänder som en del hästar har, är egentligen de första premolarerna, och om de kommer i vägen för bettet, kan de orsaka smärta.

Lanerna
Lanerna är det tandfria området mellan framtänderna och kindtänderna. De är oerhört känsliga eftersom det inte finns någon dämpande muskulatur mellan käkbenet och slemhinnan och kan mycket lätt skadas av olämpliga bett och brysk ridning eller körning.

Tandvård
Man måste kontrollera hästens tänder med jämna mellanrum, både för tandstatus och käkarnas läge i förhållande till varandra. Detta för att tuggfunktionen i högsta grad har betydelse för den färsta bearbetningen av det mycker fiberhaltiga grovfodret och för att bettet ska kunna ligga bekvämt på lanerna, vilket påverkar hästens huvudställing. Kom ihåg att hästens tänder växer hela livet, och käkarnas sätt att fungera har stor betydelse för hästens allmäntillstånd

Underkäken "faller ner" när hästen sänker huvudet mot marken för att bita i gräset. Samtidigt mal underkäkens tänder mot överkäkens när gräset finfördelas och matas bkåt i munhålan för att såsmåningom sväljas. Denna rörelse framåt och åt sidorna kallas mastikation. Du kan själv se detta om du skiljer på hästens läppar, lyfter upp huvudet och sedan rör underkäke från sida till sida. Om ena utslaget är större åt den ena sidan än åt den andra, eller om käken knappt kan röra sig i sidled, är något fel. Genom underkäkens rörelse fram och tillbaka mot överkäkens tänder kan det bildas hakar på den andra permoldaren, vilket såsmåningom i sin tur förhindrar rörelsen.

Genom denna störning i käkrörelsen kommer det bildas en hake även på bakersta tanden i underkäken. Samtidigt som en sådan låsning av käkens rörlighet utvecklas kan det hända att hakarna som bildats gnager sig in i tandköttet, vilket naturligtvis är oerhört smärtsamt och skapar problem som brukar betecknas som ovilja och krångel -hästen är "dum i munnen". Man bör alltså låta ta bort uppkomna hakar och vid behov raspa av vassa kanter.

 En annan sak man kan behöva veta 'r att om en häst av någon anledning förlorar en tand så kommer motsvarande tand i i den andra käken att växain i det uppkomna mellanrummet, eventuellt t o m så långt att den skadar tandköttet där. En sådan situation gör naturligtvis att hästen nästan inte kan tugga alls.


Vargtänder
Vargtänder är den första premolaren, som normalt endast brukar finnas i överkäken. Den finns redan anlagd när fölet föds, och brukar växa fram under det andra levnadsåret och framåt och den kan vara mellan 1 mm och 1 cm lång. Den kan sitta ca 2 cm framför den andra permolaren, men oftast sitter de två tätt ihop. Om den sitter mer på insidan kan det bli ett problem med den.

Vargtänder kan någon gång vara till besvär, och om de är det får de avlägsnas, men bara av vetrinär, eftersom det är nödvändigt att man verkligen får med rötterna.
Andra permolaren
Andra permolaren är den första stora permolaren i tandraden efter lanerna, både i över- och underkäken. Om det har bildats hakarpå dessa tänder kan bettet fastna eller ligga obekvämt och då får man raspa bort överskottet.

Sammanfattning
En stor del av hästens välbefinnande hänger på hur bra munhåla den erbjuds. Foderupptag, och därmed foderomvandling och allmänkondition, är beroende av att hästen kan tugga ordentligt. Vissa beteendeproblem kan ha med tänderna att göra. En sak som definitivt påverkas positivt av att man kommer till rätta med felaktigheter i munnen är hur hästen bär huvudet. Om den blir fri från tryck och smärta i munnen går den fram mycket bättre och med mer action."

Boken är helt fantastisk och helt klart läsvärd. Tyckte att utdraget jag citerade ovan är helt faktastiskt eftersom jag vet att der verkligen funkar sådär och har själv sätt skillnaden på en häst som haft extrema tandproblem och hur mycket bättre allt funkar när munnen städads till av en riktigt kunnig vetrinär(höhö PETER!!!). Sen är det ju skillnad på vetrinärer... en del ser inte ens sånnahär hemskheter och jaa.. Vi vet ju vad det leder till.


Jag & Flisan och Angelica & Casper -09

Hoppilopp

Världens finaste häst skötte sig exemplariskt. Vi hoppade lite linje m. orelaterat avstånd och lite hinder på korta diagonaler.  Linjen funkade råbra och gick i ett grund tempo på 7 galoppsprång, red väldigt många på 6 också utan problem. Sen hoppade vi lite räcken ur korta diabonaler(väldigt raka) Gick super det med, hinderhöjderna va lite varierade, Linjen på 80 och de andra två hindren va på 1-1,10m klappaklappa. Har förrsten provat på nått riktigt spännande... Dom flesta vet ju att har man titthinder under ett hinder så hoppar hästarna upp sig lite bättre. Såg även en film med en hoppövning som skulle få hästen att i språnget höjja upp sig ännu mer.. Första gången vi hoppade på ett av våra titthinder så kom vi rätt bra sen mitt i språnget tar hon i för kung och fosterland och från ingenstans har jag en manke i magen! haha de va spännande, var nog hennes sätt å säga gomårron^^ Gick bara bättre å bättre sen. Fina heest<3

Idag

bröt jag schemat. Flisan fick vila idag sen for jag iväg och skrapade ihop lite pengar på konsum. Så det finns inte så mycket att skriva om så ja tränkte bara berätta att Flisan är finast i hela vida världen!


bästaste<3

Lite kuliga grejjer eftersom jag i smyg är mattenörd..

Rosetter
44,5 % av mina rosetter delar jag med Miss Snowball<3
16,6 % av mina rosetter delar jag med Lola(Sonette, ridskolehäst)
11,1 % av mina rosetter delar jag med Monamie(ridskolehäst)
5,5 % av mina rosetter delar jag med Bernhard(ridskolehäst)
5,5 % av mina rosetter delar jag med Fixo(ridskolehäst)
5,5 % av mina rosetter delar jag med Carerra
5,5 % av mina rosetter delar jag med Costner(ridskolehäst)

Rosettfärger
Blågula: 33,3 %
Blå: 16,6 %
Gula: 5,5 %
Röda: 27,7 %
Gröna: 11,1 %
Vita: 5,5 %

Rosetter grenar
Hoppning: 82,3 %
Dressyr: 11,1 %
Gymkana: 5,5 %

och nej, jag har inte speciellt många rosetter eftersom jag tävlar ridskolehäst väldigt mycket => att man enbart får tävla tre gånger per år. Började tävla Miss Snowball förra tävlingssäsongen. ;)
ojjj vad jag har tråååkiigt :) maha

Torsdag

Hejsan hoppsan!
Idag har vi enligt schemat varit ute och konditionstränat. Vart två längre intervaller i båda galopperna och två travintervaller i vanligt arbetstempo för att slappna av ryggen. Galopperna fungerade riktigt bra och precis som vanligt blir hon bara mer och mer taggad ju mer hon får galoppera. Men hon är duktig. Har även stökat upp en till box i stallet där Flisan numera ska få stå så att fölet får stå i en box nära mamma från början.

Sitter just nu och läser en bok som är sjukt intressant och jag kan inte annat än le. Den är så klockren i alla lägen. Dom har en sak som heter Iaktagelse - Vad betyder det?
Då kan de stå saker som :
Hästen klarar inte hinder höjden - Ryttaren kräver för mycket
Hästen kan inte hoppa studshinder - Nej, den har inte fått lära sig det
Du nickar med huvudet - Du sitter med bakåtvinklat bäcken(/in med naveln)
och massa mer^^

Onsdag - Lösgörande

Idag vart det lite lösgörande arbete från marken, vilket funkade rätt bra. Trots att jag longerade i grimma så sänkte hon sig riktigt bra stundvis och andra studen kastade hon me huvudet och tjöt lite granna, söthästen. Efter att vi slutat snurra på volt i båda varven jobbade vi med lite förflyttningar med hjälp av "pekpinne", Gick riktigt bra för det mesta, är riktigt impad av hur snabb hon var på att uppfatta det mesta. Klappa-klappa.


Tjusigadamen!

Tisdag - styrketräning

Hade tänkt att vi skulle plumsa i snön, men det fungerade inte så bra på grund av alla jälva skoterspår som kommer var 10e meter. Så jag gav upp den planen så for vi till galoppbacken och jobbade med fattningar från skritt för att sedan uppför backen. Vart sex fattningar i båda galopperna. Funkade helt okej, hon vart lite laddad och välsigt svettig. Så när vi kom hem igen vart det att lämna henne inne så att hon inte ska bli förkyld. Stretchade ur henne ordentligt och borstade henne ett bra tag så hon skulle få varva ner, innan hon skulle få sig sitt vatten och hö.


Älskling<3

Dålig bloggning

Har inte bloggat på ett tag när det inte funnits så mycket att skriva om. Flisan har mer eller mindre fått vila i en vecka eftersom hon inte haft vinterskor. Men nu är dom på och idag har vi hunnit vara ut en liten bit, väldigt kravlöst bara för att få röra på oss. Lite skritt, trav och galopp. Gick helt okej, Flisan var minst sagt taggad och på gång så hon vart en aning tittig på lite småsaker som hon annars inte bryr sig om. För en gångs skull så har jag gjort upp ett träningsschema som jag tror kommer kunna hålla veckan ut:
Måndag - Röra på sig i skogen
Tisdag - Styrketräning (Bli av med överskottsenergin)
Onsdag - lösgörande böj och ställ (mjuk rygg)
Torsdag - Konditionsträning
Fredag - Dressyr, böjja, ställa, lydnad.
Lördag - Hoppträning
Söndag - Dressyr (lösgörande, lydnad)


Juni -09

Torsdag

Idag var vi ute i snöyran och konditionstränade. Gick helt okej, kände mig lite som ett tixxbarn när jag inte kunde hålla ögonen öppna, utan blinkade hela tiden när vi galopperade. Efter att turen i skogen var avslutad exprimenterade jag med en massagepryl, som jag trodde hon skulle hata men faktiskt verkade uppskatta.

Onsdag

Idag så har Flisan fått vila, tror hon enbart tyckte det var skönt och jag har stökat en del bland grejjerna i stället. Sorterat om bland sadlarna, tvättat schabrak, stoppat unden lite täcken som inte kommer användas i vinter, snört lite trasiga grejjer och gjort en ny låda för saker som jag inte använder allt för ofta och bara allmänt fixxat. Sitter just nu och är grymt tävlingstaggad och ser på olika youtubeklipp eftersom jag redan sett all hoppning på ridsporten.tv. Nästa tävling blir 27/11 skulle jag gissa på(dock enbart maskeradhoppning) Där höjden blir 70cm och jokerhindret på 1,05. Sen ligger väl KM:et någonstans i mitten/slutet av december.



UNDERBARA HÄST <3! Vad vore jag utan dig!

Licenser

Är det någon som har koll på hur det blir nästa år? På ridsportsförbundet när de publicerade att alla plastkort kommer att försvinna nästa år så står det att man inte kommer att behöva licens på häst dom enbart tävlar lokalt. Men sen fick jag ett mejl(inte från Ridsportsförbundet) där det står att man kommer måsta lösa en licens på 200kr/per år för att få tävla. Letar dock som en tok på ridsportförbundets hemsida för att få reda på hur det ligger till, men hittar inget alls. Knasigheter!

Tisdag

Idag var vi ut i skogen. Till en början va tanken att vi skulle rida lite dressyr på ett lämpligt ställe. Men självklart så har de frusit åt i backen igen och var halt där tanken va att vi skulle dressyra så istället vart det en vanlig uteritt där vi jobbade med fattningar från skritt i båda galopperna. Gick helt okej, hon var pigg som en tok studsade och var allmänt övertaggad. Tyckte att hon kändes aningen annorlunda så jag kylde ben, masserade henne och såg till att hon i övrigt fick vara varm så hoppas jag att de fungerar bättre i morgon.

Big things come in small packages

Bör väl utvärdera tävlingen trots att det inte gick helt hundra, hade dock jätte trevlig helg med Angelica, Nina, Line och hästarna, så klart. Dagen började med att vi vart en aning försenade, hittade en senväg till klubben osv. Så Direkt vi kom fram fick jag och Nina kasta oss in i vår utrustning, start anmäla och gå banan. Sedan gjorde Angelica och Line i ordning hästarna. Red fram och allt kändes bra, hon kanske till och med var mot det lata laget.
Dag 1
0,90: Rullade på bra och vart en delad första plats, hade dock lite halvdåligt tempo.
1m: Gick väl också bra, slarvade på en vinkelsväng genom att inte rätta galoppen. Vilket ledde till korsgalopp och stopp på en oxer, resten av banan gick runt utan problem. Hade även där lite halvdåligt tempo.

Dag 2
0,95: Framridningen bestod av total kaos. Alla ryttare var ivägen, lyssnade inte. Vilket gjorde att brustiga Flisan  vart sur, spänd och tokig(Det är verkligen inte ofta hon gör bocksprång och ännu ovanligare att hon slår mot hästar). Så på banan skötte hon sig trots att hon var spänd som ett as vilket ledde till tre nedslag och tokigasprång.
1,05: Längde mina stigläder till det jag brukar ha och satte en röd rosett i svansen. Hoppade fram två gånger på varje hinder och redan där kändes det mycket bättre fick om henne på ett helt annat sett och väl inne på banan fungerade altt jätte bra, tappade tempot genom en snävare u-sväng och fick ett stopp på den oxern. Banan flöt på vidare fram till kombinationen(räcke>oxer) hoppade räcket och när hon sedan tagit sina två galoppsprång var det på tok för lågt kvar till hindret och hon valde att stanna istället. Red an kombinationen igen i betydligt högre tempo hoppade båda hinder och resten av banan avklarades utan större svårigheter.

Lärdom: Jag ska inte bry mig om att mina ben är långa och försöka korta mina läder på grund av det. För när jag längde dem till sista klassen så fungerade allt så mycket bättre igen. Jag och Flisan passar bra tillsammans trots mina mils långa ben.

.

RSS 2.0