Igår

Var det intrevallträning som stod på schemat, mot slutet hade jag en väldigt taggad häst. Vilket är smyg konstigt eftersom hon borde blivit trött.

Ikväll eller typ om en timme så ska vi på möte på stallet, får se hur det går.. sen om jag har tur hinner jag därifrån i tid så att jag kan fara ut och rida.

Gårdagen

Igår vart det stärkande dressyr med kombination av markarbete och lösgörande. Gick hur bra som helst, red igenom LB:1an och hon var super fin. Så nu är jag jätte taggad på att rida program för Eva eller typ boka en privatlektion för henne, eftersom ade få dressyrtävlingar jag ridit så har det varit hon som suttit som dommare så hon har varit med hela vägen och jag tror att det skulle vara nyttigt att se om hon gjort några framsteg sedan december, vilket det känns som att hon gjort stora av nu. Men man vet som aldrig, så därför är jag sjukt sugen på att rida LB1an för Eva. Bortsett från att vi red igenom LB:1an så jobbade vi en del med en av mina favorit övningar. Syftet med övningen är att stärka galoppen och få jämna övergångar. Den är väldigt upprepande och går ut på att man varje gång man kommer till mitten av långsidan så skall man rida över ridbanan och byta varv. Man börjar i skritt, fattar galopp när man är rakställd på kortsidan galopperar genom hörnpasseringen saktar av till trav, rider över ridbanan där det ligger 5 cavaletti, vilket kräver att man ska fått en bra och jämn arbetstrav på den lilla yta man har. Ja för min del blir det en liten yta eftersom ytan jag har att rida på hemma är just nu ca 20x35, måste nästan kolla så jag vet säkert^^. Nedan är i alla fall en bild som representerar övningen:

1: Grön=Skritt, 2: Röd=Galopp, 3: Blå=Trav

Sedan avslutar vi med en bild från Hippo(FOTOGRAF: Nina Löfgren, klicka på bilden:

Dagens

Idag blev det lite stärkande träning för galoppen och he gick super. Mer än så hinner jag inte skriva när jag har mycket skolarbete att göra..


ÄLSKLINGEN!<3 (klicka på bilden för bättre kvalla..)
PS: Min nya kavaj är underbart följsam!

Idag: intervallträning + duschadpålle

Orkar inte uppdatera så mycket..

Fölis:

Samanfattning Hippologum

Igår(fredag) åkte vi iväg och tävlade i Umeå på Hippologum.

0.95:
På framridningen var hon riktigt övertaggd och ville hälst att allt skulle vara fullrulle. Så jag passade på arr hoppa fram medans hindren inte riktigt var i tävlingshöjden. Hoppade både oxen och räcket två gånger sen skrittade vi tills det började närma sig start tog två språng på lilla hindret och in på banan eftersom det hela tiden var två på banan. Kunde inte ta tyglarna för fem öre inne på banan för så fort jag kortade upp dem så antog hon att de var dags för start. När vi väl startade vart det lite studsigt och efter att vi tagit oss över första hindret så var hon en dröm! Hon var så frukanasvärt fin genom hela banan, galoppen var supertrevlig, inget kastande med huvudet eller nått alls, dock så blev det ett oturligt nedslag på 4an men gud så fin hon var. Hon kunde titta till på några hinder men med en smackning så fick hon framåt igen. Helt underbar ritt!

1,05(debut!):
Kan ju börja med att säga att jag aldrig varit mer nöjd över en uteslutning. Vi hoppade samanlagt 4 hinder.. Samma sak där, hon var laddad till tusen tills vi tagit oss över första hindret då vart hon jätte jämn och ååh så fin hon var. Hoppade tvåan utan tvekan, samma sak med trean. Sen mot fyran var det en något svår sväng där jag ångrar mitt val av väg.. Så här såg vägen ut:

Det blåa hindret var inte med så de hade lagt ner en bom. Jag tänkte första svängen att jag skulle svänga innanför för att vå en mjukare sväng mot hindret. Men eftersom min hoppstjärna var så super så bjöd hon mot det blå hindret vilket jag inte insåg innan det var för sent så när vi väjdemer mot 4an så tappade hon all fart eftersom hon ville hoppa det blå,  så det blev ett stopp. Sedan så var jag lite dum igen.. tog vägen runt hindret vilket blev väldigt snävt det med, tredje gången valde jag att ta det ur höger varv så vi rundade banken så självklart så hoppade hon. Fortsatte mot femman och även stopp där och därmed utesluten. Känns som hade jag bara insett att hon bjöd på blå snabbare än jag gjorde så hade hon aldrig stannat och vi hade troligtvis kommit runt banan utan stopp, hon var så super! Men ett stopp betyder att stoet kommer fram.

Så: jag är sjukt nöjd över gårdagen. Vet fortfarande inte vilka klasser jag vill tävla 5-6 juni eller om jag bara ska tävla en dag.. Blir det en dag så anmäler jag nog 0,90-1m och beroende på hur det känns kanske jag byter 0,90 mot 1,10, men troligtvis inte.

Uppdaterar med lite bilder från igår så fort jag har gullat till mig dom av Nina! ;D

Bildbomb!

13e maj 2010 nedan:
(Fotografer: Camilla Robertsson och Evelina Johansson)

Oktober 2009 nedan:
(Fotograf: Camilla Robertsson)




Hjärtat mitt!

Haha fyra inlägg på en dag ;O

Dagens ridpass blev lite improviserad dressyr eftersom det skulle blivit så varmt att vara på samma ställe då de inte var någon som helst skugga där. Så de blev en tur efter våra fina vägar. Vi jobbade mycket med övergångar och jag exprimenterade lite med sitsen föratt hitta lite små knep, gick rätt bra faktiskt. I morgon ska vi som sagt konditionsträna och de kommer att bli mot stormark, eftersom jag misstänker att de vägarna har tinat upp nu, tagga!

Veckans

Bett


Så fort jag får tummen ur så ska jag beställa hem detta bett i hopp om att de kommer bli perfekt match på Flisan. Eftersom jag rider på ett tredelat med kula nu så tror jag att de här kommer bli super. De förbättrande effekterna jag är ute efter är att få en mer harmonisk kontakt när hon taggar till som hon väldigt ofta gör på hopptävlingar. Detta tredelade eggbett har fasta ringar vilket sägs ska vara positivt för hästar som är lite oroliga i munnen,  kanske kan vi få slippa de gånger hon slänger huvud och gapar för att hon inte vill sakta av då hon taggat till. Vem vet, vem vet jag har i alla fall tänkt ge detta bett ett försök.

Tidigare bett vi haft är då de tredelade som fungerat bäst hittils, bortsätt från småsaker som förhoppningsvis de eggbettet ska lösa. Annars har vi även haft hackamore vilket fungerade hyffsat bra bortsett från att hon lättlätt tryckte ganachen mot strupen eftersom den i smyg sänger lite dubbelt budskap på grund av skänklarna. Eftersom hon då tryckte strupen mot så blev det jobbigare att andas... lite hemskt.. så jag rider helst inte på det förrutom om vi enbart ska ut och rida kravlöst, skritta och dylikt. Om någon är sugen på att höra effekten av hur andningen vart något jobbigare kolla: Hackamore och jämför med tredelat. Kan även tillägga att på hackamoret hade hon superkondition och på tredelade är hon under upptrappning, dvs inte den bästa konditionen.

Hästar är fantastiska!

Ombyggning!

Nu har jag bestämt mig för att byta bett eftersom hon är så otroligt het och samtidigt känslig. Så vi ska rota oss fram till ett bett som är snällt och ger en mer harmonisk kontakt, så jag slipper känna obehag när hon lägger sig emot bettet samtidigt som hon skakar huvudet. Sedan ska vi även börja träna sjukt mycket markarbete och jobb på små vägar så att hon måste sätta under sig mer. Detta för att underlätta hoppningen, eftersom om hon fortsätter vara så het som hon är så kommer det gå åt helvette någon gång.

Så nu behöver vi kondition, koordination och mycket stärkande dressyr, tagga tagga!

Häst och ryttare: Psyket är en viktig del av nyckeln till framgång inom hästhoppning

Tro det eller ej, men psyket hos ryttaren spelar in så otroligt mycket på hästen och hela ekipagets prestation. Om jag som ryttare är rädd för att hålla en fräsch galopp och tycker att hindren ser stora ut så slutar det vanligtvis med ett eller flera stopp, beroende på vad man har för häst. Tittar man ut ett speciellt hinder redan när man går banan så kommer säkerligen hästen att titta på hindret som den annars hade hoppat utan problem.

Om vi vänder på pannkakan och vi säger att en ryttare går in med inställningen ’jag kommer att vinna’ så kan de leda till att man blir på tok för kaxig och litar för mycket på hästens förmåga. Vilket i sin tur leder till att man enbart åker runt på hästen och de i sin tur kan ofta leda till stopp eller andra olydnader, man måste rida! Sedan eftersom jag tänker på hur mycket jag ska besegra alla andra så kan mitt psyke stressa min häst, vilket sällan ger bra resultat.

 

 

Sedan så finns det ryttare som helt enkelt ger upp om hästen stannar hela tiden på framhoppningen och därmed blir utesluten från klassen. En gång när jag tävlade ridskolehäst(Lola) lokalt för några år sedan på KDRF så stannade hon hela tiden på framhoppningen, hon hoppade inte ens det lilla hindret. Sedan sa en instruktör (Anna) tänk bort framhoppningen och börja om från början. Så jag började om från början och hade Åsa’s tips i huvudet: ’Tänk att du rider på de gröna ängarna, våga galoppera’. När vi väl var klara på banan så slutade det med en dubbelnolla och placering. Vilket är rent bevis på hur mycket psyket spelar in.

 

 

Så går det dåligt på framhoppningen så tänker jag: ’Det här tar vi igen på banan istället’. Hur det än går på framhoppningen och framridningen så har jag denna tanke innan jag går in på banan: ’Nu ska vi ha kul och jag ska göra mitt bästa’. För tänker jag så kommer jag att prestera bättre och hästen kommer att vara gladare och helt enkelt ha en bättre inställning.

Mitt bästa tips när du rider angående inställning: Gå in för att ha kul och för att göra ditt bästa, på så sätt tror jag skarpt på att samspelet mellan häst och ryttare blir starkare och att kemin kommer att gnistra.

Jag suger på att updatera, som vanligt

Idag i alla fall så blev det enbart lite lalande i skogen, sen några små skutt i trav och galopp på ett räcke som från början va en sax och sedan blev ett räcke på 90. Inte ett enda pet, det vart dock ett gigantiskt språng eftersom hon taggade till som ett as och hoppade av ett galoppspårng för tidigt. Men det gick bra nu taggar vi torsdag! :D

Intervallträning

Idag blev det lite konditionsträning och det gick riktigt bra. Hon är dock ytterst explosiv och de bara sprutar energi ur henne. Har absolut ingen aning vars den energin kommer ifrån. Idag var det sjukt fint väder så vi stod ute och gjorde oss klara för tur:

Ljuset i mitt liv

Älskar dig trots att du har fula tekniker med munnen när du inte vill sakta ner! <3
(Nej, det är inte min nya kavaj på bilden, den inviger vi i Umeå om jag hinner få mitt matchande schabrak ;))

Lugn dag

Eller så inte, tänkte bara fara ut i skogen och få jobba igenom lite ställ och böjj. Men istället blev det mest jobb med att få henne att gå lugnt när det visar sig att hon är tokig när hon väl kom ut i skogen. Studsade fram som en tok, men hon är sät ändå!

Trimmade även till manen lite grann för att den ska få lägga sig fint mot kommande tävlingar, eller mest för att om de skulle gå riktigt dåligt så skulle det hinna växa till sig, haha.
Före:

(Måste bara säga att de naglar som syns är den ända som jag inte brytit sen senaste veckan)
Efter:


Har dessutom anmält/bestämt mig om tävlingar och det kommer bli:
13 maj på Kågedalens Ryttarförening, 0,90 och 1m
21 maj på Hippologum, 0,95 och 1,05m

Träningstävling

 

.

RSS 2.0